J. Goldenlane: Napnak fénye (Napnak fénye-ciklus 1.)


Újra elhoztuk nektek J. Goldenlane-t, mert nagyon jó és szeretjük. Ezúttal a Napnak fényét mutatjuk be egy háromállomásos turné keretein belül. Ugyanabban a világban járunk, amit a Holdnak árnyékában már megismerhettünk, csak épp a világ másik felén, más karakterekkel. Az őrült tempó és az akciódús cselekmény tehát garantált. Tartsatok velünk, és megtudhatjátok, ezúttal mennyire nyűgözött le minket egy hihetetlen lány, egy műszerész fiú és egy császár. Valamint ha elég szerencsések vagytok, nyerhettek is.

Kiadó: Delta Vision
Oldalszám: 496 oldal

Mi jöhet egy világháború után?
Természetesen egy újabb világháború – állítja őfelsége, Tien Naga-Hai Huang-Ti, mert a történelem szerint az emberiség rendre elfelejti az atombombázás borzalmait, és mindig jön egy újabb Utolsó Háború.
Az ifjú császárnak, aki negyedik az Új Császárok sorában a Kínai Birodalom élén, rögtön a koronázása után leküzdhetetlennek látszó kihívásokkal kell szembenéznie: a kívülről fenyegető Ausztrál Föderáció mellett minden pillanatban számolnia kell a Birodalmon belüli riválisaival is.
Ticca Min sokáig azt hitte, hogy a jövője semmiben sem fog különbözni a kockanegyedek többi lakójának életétől. Jobb, ha az álmait még magának sem meri bevallani, csak elfogadja az egyetlen lehetséges utat.
Egyetlen pillanat, egyetlen döntés elég, hogy minden megváltozzon körülötte… és ami kezdetben csak izgalmas kalandnak tűnik, az idővel olyan események elindítója lesz, amellyel a Birodalom és a világ békéje is veszélybe kerül, az uralkodó és alattvalói sorsa pedig elválaszthatatlanul összefonódik.
J. Goldenlane új regényének színes, mesteri precizitással felépített világa kiváló érzékkel hozza össze a YA klasszikus elemeit, egy posztapokaliptikus világ képeit, és a finom humort – túllépve a megszokott kereteken, a fiatal és lélekben fiatal olvasók számára egyaránt emlékezetes módon mutatva be az új világrend meghatározó uralkodóházának intrikáit és a felnőttként helytálló fiatalok küzdelmeit.



Kedves J. Goldenlane! Fogadj örökbe, kérlek, legyél az anyukám, és mesélj nekem minden este, mert nem tudok betelni a történeteiddel. Köszönöm!
A Holdnak árnyéka szerelem volt az ötödik oldalra, és még mindig tart. Még csak egy éve volt, hogy olvastam, de már gyakran gondolok rá, hogy újra kéne olvasni, mert hiányzik többek között Sid is. Most meg, hogy végeztem a Napnak fényével azt veszem észre, hogy napjában többször azon merengek, mi minden volt a Holdnak árnyékban, és nekem szükségem van a közeljövőbeli újraolvasására. Főleg, hogy a Csillagok szikráit is még idénre terveztem be, elé pedig pont beleillik. A sors is így akarja.
Szóval a Napnak fényét kicsit óvatosan vettem a kezembe. Oké, Goldenlane írta, szóval tudtam, hogy csak kurva jó lehet, de nem tudtam, mennyire veszélyezteti majd a Holdnak árnyéka első helyét. Sidet nagyon nehéz felülmúlni, de nem lehetetlen. Nem mintha bántam volna, ha letaszítják a trónról, azzal én csak jól járok. De mondták, hogy fiatalok benne a főszereplők, meg ahhoz képest, hogy ugyanaz a világ, másmilyen. Bátor voltam, belevágtam. Nem bántam meg.

Goldenlane még mindig zseniális. Ugyan a Holdnak árnyéka megtartotta dicső pozícióját, de nem sokon múlt neki. A Napnak fénye egy picit később indul be, így nem azonnal sikerült beleszeretnem, hanem csak jópár oldal múlva. Ráadásul az elején még csak ismerkednek egymással a tinédzser főszereplők, és ezt némileg esetlennek tartottam. Mármint nem azon a tipikus fiatalos bénáskodós módon esetlen, bár volt ilyen is bőven, hanem valahogy nem éreztem valódinak. Nem éreztem a kémiát, amíg bele nem csöppentek a kalandba. Szerencsére ez hamar megtörténik, és onnantól kezdve faltam a sorokat.
Na de ennyit a negatívumokról, mit szerettem a könyvben? És mondjuk ne csak annyit írjak, hogy mindent, mert az nem írja le elég részletesen, miért imádom ennyire Goldenlane-t.
A világot már megismertem a második részből, úgyhogy arról sok újat nem tudok mondani. Bár Kína egészen másmilyen, mint a szavanna, ahol előzőleg jártam, de nagyjából egy teljesen átlagos nagyvárost kell elképzelni. A jövőben. Oké, van pár spéci cucc, de tényleg nem sok olyan, amiről eddig nem tudtam. Újdonság volt például az, hogy az ausztráloknál teljesen normális különböző gépi szervbeültetések Kínában tiltottak. Ez pedig nem egy elhanyagolható információ. Ez a nagyvárosi forgatag is legalább annyira izgalmas volt, mint a kihalt szavanna, márpedig tudjuk, hogy a semmi közepe nagyon sok izgalmat rejt.

forrás
Ticca az egyik főszereplő, aki nem egy tipikus tinilány. Tudom, ezt minden könyv bejátssza, de Ticca tényleg nem tipikus. Szóval abszolút bírtam. Nem kell őt félteni semmitől, megvédi magát, ha kell. Az erőszakhoz csak végső esetben fordul, mert verekedni azt nem igazán tud, de nagyjából bármilyen rizikós helyzetből kimászik. Nem csak a szája elég nagy hozzá, de bátorsága is van megtenni elég sok mindent. Közben pedig mégis ott van benne a lány, akinek tetszik a szomszéd srác és nem akar előtte leégni.
Lin az említett szomszéd srác, és kamaszkori ügyetlen csajozási kísérletével együtt szintén nagyon szerethető karakter. Műszerésznek készül, és ahhoz képest, hogy autodidakta módon tanul, borzasztóan ügyes. A főszereplő trióból ő mondható a legnormálisabbnak, bár nem igazán normális, hogy simán belemegy egy „törjünk be a palotába” szintű akcióba.
Na meg ott van még Naga, vagyis a császár, aki a körül az egész könyv forog. Szerintem ő a világ legjobb uralkodója, mert nagyon logikusan gondolkozik, iszonyú jól átlát mindent, gyorsan reagál a helyzetre, és mindig olyan döntést hoz, ami a népének a legjobb. Jó, van egy nem is kicsi segítsége, de erről többet nem mondhatok. Nekem is csak azért esett le olyan hamar, mert nem ismeretlenül mozogtam a világban.

Akkor kezdett még izgalmasabb lenni a könyv, amikor ez a három szereplő találkozott, és onnantól kezdve már le se akartam tenni a könyvet. Nem csak a főszereplők, de a mellékszereplők is iszonyúan kedvelhetőek, és mindegyikük annyira sokrétű. Amikor már azt hittem, kiismertem őket, jött egy fordulat, és kiderült, hogy teljesen másmilyenek, más cél mozgatja őket, mint ahogy elsőre tűnik.
Ó, és akkor a cselekmény fordulatairól még nem is beszéltem, pedig nehéz lenne mindet felsorolnom így hirtelen. Rengeteg van, és imádom, hogy mikor már azt hinném, kitalálom, mi jön ezek után, mindig történik valami, ami keresztülhúzza a számításaimat.
Mindenkinek ajánlom Goldenlane-t (de tényleg, múltkor megkérdezték munkahelyen, hogy mit olvasok, mire a válaszom: „Goldenlane-t. Olvassatok ti is Goldenlane-t, mert Goldenlane zsenális.”), és szeretném, ha az anyukám lenne, és minden este mesélne nekem. Csak ne legyen függővéges.


Kedvenc karakter: Ticca, Naga
Ami legjobban tetszett: a karakterek, a leírás, a világ
Ami nem tetszett: lassabban indult be, mint számítottam rá
Értékelés: 4,5/5

Nyereményjáték

A könyv egyik főszereplője maga a kínai császár, aki állandó veszélyben van, hiszen számos ember szeretné holtan látni. Az Új Császárok sorában ő a negyedik, de az Utolsó Háború előtt is rengetegen uralkodtak. Minden állomáson bemutatunk nektek egy régi időkben uralkodó császárt, nektek pedig nincs más dolgotok, mit kitalálni, ki az, és beírni a rafflecopter megfelelő sorába.
Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Kína első császára, a kínai császárság és a Csin-dinasztia megalapítója. A birodalma északi határán a barbárok elleni védelmet szolgáló falszakaszokat összekötötte, és így létrehozta a kínai nagy falat. I. e. 210. augusztus 10-én egy utazása közben hunyt el. Az ő sírhelyéhez tartozik a híres agyaghadsereg. Uralkodási ideje: i. e. 246 – i. e. 210.

a Rafflecopter giveaway


A turné további állomásai:
07. 14. Bibliotheca Fummie
07. 16. Deszy könyvajánlója
07. 17. Függővég

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése