Cinda Williams Chima: Lángvető (Megrendült királyságok 1.)


Az Agave Kiadó jelentette meg Cinda Williams Chima: Lángvető című regényét, mely  a Megrendült Királyságok sorozat első része.  Négy blogger véleményét olvashatod erről a vérbeli high-fantasy-ről, amely uralkodók és mágusok intrikákkal és cselszövésekkel teli történetét meséli el, amely a titokzatos Lángvető körül forog. Kövesd az állomásokat és játékunkon esélyed lesz megnyerni a kiadó által felajánlott nyereménykönyvet.

Kiadó: Agave
Oldalszám: 416 oldal
Fordító: Török Krisztina

Hán sarja Adrián, röviden Ád, Zordonföld uralkodóházának sarja, a Szürke Farkas vérvonalának őrzője. Gyógyításra képezték, nagy varázserővel rendelkezik és bosszúra szomjas. Sokáig bujkálnia kellett, mivel egy gyilkosságsorozat veszélybe sodorta az egész birodalmat, most azonban kevés választja el attól, hogy végezzen az öldöklések felelősével, Elán kegyetlen királyával. Hamarosan gyötrő kérdéssel kell szembenéznie: képes-e az erejét a gyógyítás mellett pusztításra is használni?

Lángszín Szonja egy delphi kocsmáros lánya, a tarkóján különös mágusjellel, amiért egyesek képesek tűvé tenni érte a Hét Királyságot, sőt talán az egész világot is. Amikor hajtóvadászat indul ellene, Szonja úgy véli, hogy a dolognak több köze van a szabotőr tevékenységéhez, semmint a születéskor kapott átkához. Szonja ugyanis robbantó a bányában, aki lelkében sárkányokkal társalog. Nem kaphatják el, ezért kénytelen menekülni.

Ád és Szonja útja a hatalmas birodalom különböző szegleteiből indul, de miután Elánban összetalálkoznak, minden megváltozik. Nem csak egymást menthetik meg oly módon, ahogy soha nem gondolták volna, de talán még a reményt is felébreszthetik a kietlen vidéken.

A Lángvető nagy ívű és lélegzetelállító fantasy a többszörös New York Times Bestseller írónő, Cinda Williams Chima tollából, aki ezzel végre Magyarországon is bemutatkozik. Gonosz erők és bizonytalan próbálkozások ütköznek meg, sárkányok sziluettje hasítja az égboltot, barátok és váratlan szövetségesek fognak össze, titokzatos mágusok járják a vidéket, és még egy császárnő is készülődik valahol a távolban, minden tengereken túl.



Legutóbbi találkozásom a high fantasyval YA kategóriában nem sült el nagyon jól, úgyhogy hiába a jó reklám, kicsit félve nyúltam a Lángvetőhöz, de szerencsére borzasztóan nagyot csalódtam. Mármint pozitív irányba. Igazából szerintem ez a könyv nagyon a YA határán mozog, igen a szereplők 16-7 évesek és van szerelmi szál, bár csak mellékesen, de túl durva ahhoz, hogy bátran egy fiatal kezébe merjem nyomni.
Nagy pozitívuma, hogy sokkal kevésbé bonyolult, mint a klasszikus high fantasyk, kevesebb karaktert mozgat, kevesebb szálon fut a történet, és főleg Ádra és Szonjára koncentrál. Az írónő nagyon jól adagolja a feszültséget és megfelelő helyeken tart szünetet, úgyhogy bosszantott is, hogy olyan lassan tudtam csak haladni, mert nehezen raktam le, ha volt rá egy kis időm.
Legutóbb bosszankodtam, hogy négyszáz oldalban nem lehet high fantasyt írni, és most itt a cáfolat, hogy mégis lehet. Nem egyből akarnak a nyakunkba zúdítani mindent, van időnk megismerni a világot és a karaktereket. Érdekes, hogy a könyv nagyjából első két fejezetében legalább három ember is meghal, és mind a három sokkal jobban megrendített, mint a Falling Kingdoms összes halála. Lehet egy fejezet alatt is jól karaktert ábrázolni, csak az nem mindegy, ki írja a könyvet.

Itt van például Ád, akivel természetesen szimpatizáltam, mert úgy volt bemutatva. Igazából ő egy tipikus főhős, veszteség érte, elmenekül, bosszút esküszik, alaposan kitanulja a mágiát, satöbbi, satöbbi. Ismerjük az ilyet, és mégis kedveltem, mert okos, nem hoz elhamarkodott döntéseket, mindent átgondol, és borzasztóan jó abban, amit csinál.
Szonja nagyjából ugyanez a téma. De becsülöm, mert nagyon bátor, és várom, mi lesz vele, mert ahhoz képest, hogy a könyv felében az ő szemén keresztül látunk, elég keveset lehetett megtudni róla. Utalások persze vannak bőven, de még messze nem láttuk, mire képes valójában.
Lillát nehéz kiismerni, de vannak egyértelmű jelek, amikből lehet következtetni. Talán ő volt a kedvenc karakterem, mert ő tipikusan olyan lány, aki minden egyes lélegzetvételét előre kiszámítja, és csak akkor mond vagy tesz valamit, ha az a hasznára van. Azért szeretem az ilyen karaktereket, mert számomra borzasztóan nehéz elképzelni, mennyi tervezés, türelem, előrelátás és színészi képesség kell ehhez.

A világról nem tudok sokat mondani, ha valaki olvasott már high fantasyt, akkor el tudja képzelni, nem sok újdonság van benne. Annyit talán elárulhatok, hogy van benne sárkány. Igaz, nagyon sokára kerül elő, de nálam abszolút felhúzta az egészet. Még mindig elfogult vagyok a sárkányokkal szemben.
A cselekmény viszont… húha! Vannak azok a történetek, amik sok szálon futnak, és a végére valahogy mindegyik összefonódik, de mire odaérsz, már elvesztetted a fonalat, és fogalmad sincs, mi történt egyáltalán. Na, ez nem ilyen. Igen, az elején tényleg vannak különböző szálak, de mivel ez kettőt jelent, nem nehéz őket követni. Ha be is jönnek újabb karakterszemszögek, hamar rá lehet jönni, melyik szálhoz kapcsolódnak és hogyan. Ráadásul ahhoz képest, hogy viszonylag lassan építkezik, elég izgalmas. Jó, az első felén még nem rágtam le a körmöm, de ahogy haladtunk a végéhez, egyre inkább olyan vége volt a fejezeteknek, ahol képtelenség volt abbahagyni. Akció és izgalom is volt, és bőven kaptunk gondolkodnivalót is. Ráadásul mivel ez egy sorozat első része, csomó mindenre választ sem kaptunk, sőt az utolsó fejezet csak még több kérdést vetett fel, tehát tegnapra kérem a folytatást. Köszönöm!
Ha valaki attól félne, hogy ez egy ifjúsági könyv, ne féljen belevágni. Persze nincs a klasszikusok közelében sem, ez azért jóval egyszerűbb, de legalább annyira élveztem, mint bármelyik klasszikust.


Kedvenc karakter: Ád, Lilla
Ami legjobban tetszett: a cselekmény
Ami nem tetszett: Szonjáról szerintem túl keveset tudtunk meg
Értékelés: 4,5/5

Nyereményjáték

Négy állomás - Négy mágus. Találjátok ki a jellemző szópárok alapján, hogy melyik híres mágusra gondoltunk egy-egy állomáson. Nincs más dolgotok, mint beírni a megoldást a rafflecopter doboz megfelelő sorába! Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

Szürke mágus - Fehér mágus



A turné további állomásai:
05.17 Bibliotheca Fummie
05.19 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése