Matthew Quick: Boy 21


A Könyvfesztiválra érkezik a Napos oldal szerzőjének az új regénye, a Boy 21. A történet egy szótlan fiú nagyon is beszédes elméjébe vezet minket, ahol elgondolkodtató és szórakoztató gondolatok keverednek tragikus és humoros emlékekkel.
A különleges műről a Blogturné Klub négy bloggere mondja el a véleményét. A turné során a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából a regény 1 példányát meg is nyerhetitek.

Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 256 oldal
Fordító: Stern Gábor

Finley élete sosem volt könnyű. Két dolog azonban mindig tartotta benne a lelket: a kosárlabda és a barátnője. Aztán megérkezik az életébe egy harmadik dolog: Russ. Egy finoman szólva is furcsa fiú, aki azt állítja, a világűrből érkezett, és bár az ország egyik legjobb ifi kosarasa, a világért sem volna hajlandó pályára lépni. Finley mindenkinél jobban megérti Russ-t, segítene is rajta, de van egy bökkenő: Russ minél jobban lesz, Finley annál rosszabbul. A két fiú mégis összebarátkozik, és ennek egészen váratlan következményei lesznek… 
Matthew Quick új regénye egy szótlan fiú nagyon is beszédes elméjébe vezet minket, ahol elgondolkodtató és szórakoztató gondolatok keverednek tragikus és humoros emlékekkel.



Matthew Quick nálam elindult kicsit lefelé. Nem rossz értelemben, de a Leonard Peacockkal kezdtem, ami zseniális volt, aztán jött a Napos oldal, ami nagyon-nagyon jó, és most a Boy 21, ami szimplán csak jó. Lehet, hogy csak rossz sorrendben kerültek a kezembe a könyvek. Mindenesetre Quick még mindig ért a lélekhez és még mindig nagyon jól tudja ábrázolni, mi zajlik egy különc ember fejében.
Finley épp csak egy icipicit más, mint a többiek. Mindene a kosárlabda, sokat lóg együtt a barátnőjével, viszont nagyon keveset beszél. De megismerjük a gondolatait, és igazából ő is pont ugyanolyan, mint mindenki más, és nem tudom, hogy ezért, vagy pont ennek ellenére szerettem-e őt. Mindenesetre szimpatikus volt.
Az ő életébe csöppen bele Russ, akinek a szüleit meggyilkolták, ő pedig a nagyszüleihez költözik. Russ zseniálisan kosárlabdázik, viszont érthető módon nincs kedve labdához nyúlni. Nem igazán tudja feldolgozni a traumát, ezért azt képzeli, a szülei egy űrhajón vannak, de majd nemsokára őt is elviszik. Finley edzője azt kéri, segítsen Russnak, aminek a fiú nem örül, hiszen így elveszítheti helyét a csapatban, de kötelességtudata erősebb ennél. A két fiú összebarátkozik, és ahogy Russ állapota javul, úgy süllyed egyre mélyebbre Finley.
Szerettem olvasni Finley gondolatait. A legtöbb esetben egy normális tinédzser fiú szokásos gondolataival ismerkedhettünk meg, viszont érezni lehetett, hogy itt több van a háttérben, ami természetesen ki is derült a végére.

A könyvben a két fiú barátsága a fő szál, de mellette ott van az is, hogy az egész egy nagyon rossz környéken játszódik, és ez mellékesnek tűnhet, viszont cseppet sem az. Finley nem jó körülmények között nő fel, és hogy mindazok ellenére, amin keresztül kellett mennie, egy normális, egészséges fiú lett belőle, az szinte már csoda. Bandák irányítják a várost, bűnözés és rasszizmus van jelen, és itt ha az ember nem marad csendben, könnyen egy halottasházban találhatja magát.
Úgy volt felvezetve, mintha ez a történet Russról szólna, az ő felépüléséről, de Finley volt a főszereplő, végig az ő fejében vagyunk, és rájövünk, ez sokkal inkább az ő drámája, mint bárki másé. Borzasztóan tetszett az a rengeteg apróság, ami el volt rejtve. Nem csak arra utaltak, vajon mi történhetett Finley-vel, hanem a város életéről is megtudhattunk dolgokat, és arról, milyen különcnek lenni úgy, hogy az ember nem lóg ki annyira a tömegből.
A két fiú barátsága is jól fel lett építve. Finley először a háta közepére sem kívánja Russt, és olyan, mintha csak kényszerből lenne vele, de valójában az, hogy valaki ott van Russnak, aki csak meghallgatja, sokat segít. Aztán Russ is elkezd segíteni Finley-nek, holott még azt sem tudjuk, hogy Finley-nek valóban szüksége van segítségre.
Quicknek ismét sikerült hatnia az érzelmeimre, izgultam a szereplőkért, és vártam, hogy kiderüljön, mi lesz a sztori vége. Annak ellenére, hogy nagyon gyorsan elolvastam a könyvet, mégsem nyűgözött le annyira, mint Quick korábbi munkái. Ráadásul most már azért ki lehet találni, mi lesz a végén, ez a része kiszámítható. Cseppet sem rossz, de nálam csak a harmadik helyen áll. De ez nem tántorít el attól, hogy még többet olvassak az írótól, mert ő aztán remekül ért az érzelmek átadásához.


Kedvenc karakter: Finley
Ami legjobban tetszett: Finley belső monológjai
Ami nem tetszett: 
Értékelés: 4/5

Nyereményjáték

A Boy21 egyik központi eleme a kosárlabda, a főhős, Finley maga is játékos, akárcsak az imádnivaló barátnője, Erin.
A mostani játékunk során Erin tiszteletére női kosarasok képeit kell megtalálnotok, és beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. A játékosok között a könyv 1 példányát sorsoljuk ki.
Figyelem! A kiadó csak magyarországi postacímre postáz, a nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon a kiküldött értesítőre, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk.



a Rafflecopter giveaway


A turné további állomásai:
04.20. - Sorok Között
04.21. - KönyvParfé
04.23. - Bibliotheca Fummie

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése