Stephanie Perkins: Isla és a hepiend (Anna és a francia csók 3.)


Anna és Étienne, no meg Lola és Cricket szerelmének története már mindenkit elvarázsolt, és most a Könyvmolyképző Kiadó a nagy finálét is elhozza nekünk. Isla futólag már szerepelt, Josh pedig már régi ismerős, de nem csak ők térnek vissza ebben a kötetben, ahol minden szál összeér. Párizs, Amerika, Barcelona... Kalandozz velünk Te is november 7. és 15. között, a végén pedig nem csak a véleményekkel és az extrákkal lehetsz gazdagabb, hanem akár a könyv egy példányával is!

Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 344 oldal
Fordító: Komáromy Rudolf

A városban, amely sosem alszik, fellángol a románc, de vajon kiállja a szerelem az idő próbáját? 
A reménytelenül romantikus Isla azóta van belezúgva a zárkózott művész Joshba, mióta csak megkezdték első évüket a Párizsi Amerikai Gimnáziumban. Egy véletlen nyári találkozás után Manhattanben románcuk nem is tűnik olyan lehetetlennek, mint Isla hitte. Ám ahogy Franciaországban megkezdik végzős évüket, Islának és Joshnak komoly kihívásokkal kell szembenézniük: meg kell birkózniuk a családi drámával, bizonytalan egyetemi jövőjükkel, és azzal az igencsak valószínű lehetőséggel is, hogy talán el kell válniuk egymástól. 
A rajongók kedvencei, Anna, Étienne, Lola és Cricket mind felbukkannak ebben az igaz szerelemről szóló, édes és érzelmes történetben – amihez New York, Párizs és Barcelona szolgáltatja a bámulatos hátteret –, Stephanie Perkins népszerű sorozatának lezárásában.



Visszatértünk Párizsba, és imádom! Már az első részben is szerettem Párizst, és még mindig szeretem, és még mindig nagyon-nagyon szeretnék eljutni oda. A különbség az volt, hogy Islának nem volt újdonság Párizs, ő már évek óta járt oda iskolába, szóval teljesen más szemmel nézett a városra. Most nem egy minden épületre rácsodálkozó lányt kaptunk, aki részletesen leírta a város minden pontját, hanem egy olyan lányt, aki már pontosan tudja, mit hol talál. Más volt így az egész hangulata, de nem is volt baj. Még inkább megerősített abban, hogy nekem látnom kell Párizst. És emellé kaptunk egy rövid idegenvezetés Barcelonában is, amit szintén nagyon élveztem.
A főszereplőnk Isla volt, egy viszonylag tipikus osztályelső lány, középsőgyerek-szindrómával. Szóval egy átlagos főhősnő. De nem utáltam. Nyilván nem lett kedvenc szereplő, de nem is utáltam, ami tök jó. Stephanie Perkins valahogy úgy tud sablonos karaktereket írni, hogy nem tűnnek annyira klisésnek. Isla annak ellenére, hogy amolyan jókislány, aki általában a háttérben marad, azért belevihető a kalandba, csak a megfelelő ember kell hozzá.
Ez pedig nem más, mint Josh, akivel már az első részben megismerkedhettünk. Ott nem igazán fordítottam rá figyelmet, egyrészt mert mellékszereplő volt, másrészt mert ki figyel Josh-ra, ha ott van Étienne? Most kiderült, hogy nagy hibát követtem el, mert annyi minden rejlik Josh-ban, amiről eddig nem tudtunk. Művész, ez persze már nem újdonság, fantasztikusan rajzol, és ez egy nagyon vonzó tulajdonsága. Szereti a kalandokat, és sok szempontból úgy gondolkodik, mint egy művész. Mégis érettebbnek tűnik a koránál. Oké, a fiatalok nagyon intenzíven élik meg a szerelmet, túlzásokba tudnak esni, de Joshnál nem idegesítőnek éreztem ezt a nagy melodrámát, hanem őszintének. Szerintem nála ez a család miatt jött. Az apja szenátor, és hamar fel kellett nőnie.

Mindhárom fiú – Étienne, Cricket, Josh – teljesen másmilyen, és egyszerűen nem tudnék dönteni köztük, de egyik sem kerülne fel nálam egy top10-es listára. Nyilván, ők még mindig épphogy csak kifele tartanak a tinédzser korból, én pedig már régen magam mögött hagytam ezt. De ha pár évvel korábban olvasom ezt a sorozatot, biztosan beleesek a srácokba.
Az is más volt az előző részekhez képest, hogy Isla és Josh már a könyv elején összejöttek, és nem kellett végigmenni a szokásos béna, de cuki kerülgetésen, amit egyébként szeretek. Így a könyv közepére kellett betenni egy mondvacsinált indokot, ami majd a konfliktust okozza, hogy a könyvnek meglegyen a megfelelő hossza. Az volt ezzel a baj, hogy habár abszolút meg tudtam érteni Islát, attól még szerintem hülyeség volt. Érződött róla, hogy csak azért van ez itt, hogy meglegyen a történet hossza és íve.
Ezen kívül viszont minden más működött. Szerettem a hangulatot, azt, hogy ezúttal két jómódú család gyermekét ismerhettük meg, és azt, hogy náluk sem minden felhőtlen. Szerettem a kalandokat, amelyekbe együtt keveredtek, hogy Isla végre egy olyan főszereplő, aki nem tudja eldönteni tizenhét éves korában, mit szeretne csinálni a jövőben, és a karaktereket is. Még Kurtöt is, Isla legjobb barátját, aki elég furcsa volt, de erre kaptunk egy megfelelő magyarázatot. Na meg imádtam az előző főszereplők felbukkanását.
Stephanie Perkins az a különleges szerző, aki úgy tud nekem eladni egy romantikus YA könyvet, hogy imádom, nem kapok tőle idegbajt, és szeretem újraolvasni őket, ez pedig nálam most már igen nagy ritkaságnak számít. Nem kerül sosem a kedvenceim közé, de kategóriájában kiemelkedőnek számít. Az Isla és a hepiend méltó lezárása a sorozatnak, habár nem bánnám, ha lenne még vagy tíz rész belőle.


Kedvenc karakter: Josh
Ami legjobban tetszett: a szerelmi szál
Ami nem tetszett: a mondvacsinált konfliktus
Értékelés: 4/5

Joann Sfar

Joann Sfar többször is előkerül a történet során, ugyanis ő a két főszereplő kedvenc képregényírója.
Joann Sfar egy francia képregény-rajzoló, -író, novellista és filmrendező. 1971 augusztus 28-án született Nice-ben. Ő tekinthető a francia-belga új hullámos szerzők egyik legfontosabbikának. Egy új mozgalmat hozott létre a képregényekben. Számos képregényét publikálta a L’Association, amit Jean-Christophe Menu alapított 1990-ben hat társával. Sfar együtt dolgozott a csoport néhány tagjával, úgy mint David B. és Lewis Trondheim. A Trondheimmel közösen alkotott Donjon sorozatnak már kultusza van egyes országokban.
Képregényei egy részét a zsidó öröksége inspirálta, mivel a szülei zsidók voltak. Fő inspirálói Fred és André Franquin voltak, valamint Marc Chagall, Chaim Soutine, Will Eisner, Hugo Pratt és John Buscema.
2009 és 2010 között Sfar megírta és megrendezte a Gainsbourg: Vie Héroïque című életrajzi filmet, ami egy francia dalszövegíróról és énekesről szól, akinek Sfar nagy rajongója. A film felhívja a figyelmet Sfar művészi tehetségére, és 2010-ben kritikai elismerést is kapott.

Nyereményjáték

Ezúttal a művészet ihletett meg minket. Josh csodálatos memoárt rajzol iskolás napjairól, de nem ő az első, és várhatóan nem is az utolsó művész, aki elvarázsolja az olvasókat. Ezúttal minden állomáson egy olyan könyv borítóját osztjuk meg, amelyikben szerepel valaki, aki rajzol vagy fest. Nincs más dolgod, mint megírni ennek a bizonyos szereplőnek a nevét. (Ha esetleg valahol több ilyen is akad, mindegyik variációt elfogadjuk.)
Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



a Rafflecopter giveaway


A turné további állomásai:
11.09 Bibliotheca Fummie
11.10 Kelly & Lupi olvas
11.12 Dreamworld
11.13 CBooks

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése