Louise O'Neill: Örökké a tiéd


Ha unod a tucatszerű, nyálas disztópiák sorát, csatlakozz a BTK hat bloggeréhez, akik március 3. és 13. között egy teljesen más szemléletű világba kalauzolnak el Benneteket Louise O’Neil: Örökké a tiéd című könyvén keresztül, amit a Tilos az Á Könyvek jelentetett meg itthon. Egy nem mindennapi történet olyan fiatal lányokról, akiket arra terveznek, hogy idővel a férfiak minden igényét kielégítsék. Csavaros és lebilincselő regény, ami biztosan meglep majd Benneteket, mert bár egyszerűnek tűnik minden, valójában senki sem az, aminek látszik.
Ha érdekel Titeket, hogyan lehet egy ilyen bezárt világban talpon maradni, mindenképpen tartsatok velünk és játszatok a kiadó által felajánlott két könyv egyikéért!

Kiadó: Tilos az Á
Oldalszám: 440 oldal
Fordító: Farkas Krisztina

Egy szép új világ, ahol a lányok már nem természetes úton születnek. Ahol a nőket az iskolákban csak arra tanítják meg, hogyan tudnak örömet okozni a férfiaknak, miután kikerültek a való világba A végzős év után a legmagasabb értékelést kapott lányok házastársakká válhatnak, hogy tehetős és befolyásos férjük mellett fiúkat szüljenek. A többi lány jövője mint szeretők és tanárok leírhatatlanul kegyetlen. freida és isabel legjobb barátnők, és biztosak abban, hogy évfolyamuk kiválóságaiként mindketten feleségek lesznek. De ahogy egyre feszültebbé válik az utolsó év, ahogy egyre nő a nyomás, hogy tökéletesek legyenek, isabel önsanyargatásba kezd, veszélyeztetve az egyetlen lényeges dolgot: a szépségét. A leendő férjek pedig megérkeznek, csak arra várva, hogy menyasszonyt válasszanak maguknak. freidának meg kell küzdenie a jövőjéért még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy el kell árulnia az egyetlen embert, akit szeret és aki viszontszereti.


Úgy jártam ezzel a könyvvel, mint vasárnap a Saul fiával. Ha valaki megkérdezné, milyen volt, nem tudnám rá azt mondani, hogy jó. Ez a könyv semmilyen szempontból sem jó.
Adott egy világ, ahol minden lányt csak azért hoznak létre, hogy kielégítsék a férfiak igényeit. Nők már nem születnek hagyományos úton, létrehozzák őket. Mindegyikük tökéletes, és csak arra vágynak, hogy feleségek legyenek, és annyi fiút szüljenek, amennyit csak tudnak.
Sejtettem, hogy ez nem lesz egy egyszerű olvasmány, de mivel ifjúságinak van besorolva, gondoltam megmaradunk a YA szinten. Úristen, mekkorát tévedtem! Az írónő aztán nem szarozik. Már az eleje elég keményen indít. freida szemszögéből látjuk, milyen ezeknek a lányoknak, az éváknak az élete. Semmi másuk nincs azon kívül, hogy tökéletesnek kell kinézniük és tökéletesen kell viselkedniük. Nem tudnak írni, olvasni, számolni, még az értelmes gondolkodást is kinevelték belőlük. Hiszen nekik csak annyi a dolguk, hogy jó feleségek vagy ágyasok legyenek. Ők nem számítanak, csak a férfiak, mindent úgy kell csinálniuk, hogy a férfiaknak örömet okozzanak. Nekik nincsenek jogaik, és ez számukra természetes. Elborzasztó mennyire felszínesek ezek a lányok, mennyire kineveltek belőlük minden értelmet. Nem sírhatnak, nem hisztizhetnek, egy lány nem szép, ha ilyesmit csinál. Mindig kedvesnek kell lenniük, közben pedig egymást fúrják, és kibeszélik a legjobb barátnőjüket a hátuk mögött. Mindent megtesznek, csak hogy előrébb kerüljenek a rangsorban, mert számukra az a legnagyobb megtiszteltetés, ha egy Örökös feleségül veszik őket.
De nem csak ebből a szempontból egy hatalmas társadalomkritika. Szabályszerűen rosszul voltam attól, hogy minden lány durva önértékelési zavarokkal küzd. Mivel freida fejében vagyunk, nyilván róla tudjuk leginkább, mennyire nincs tisztában azzal, hogy is néz ki valójában. Hiába tökéletes a súlya, mindig úgy érzi, túl kövér. Egy gramm zsírtól már rosszul van. Annyira rossz volt olvasni. Lelkileg borzasztóan rosszul érintett, és nem akartam folytatni, mert komoly késztetést éreztem rá, hogy beüljek a sarokba egy konyhakéssel, de abbahagyni sem bírtam, mert annyira érzékletesen volt minden leírva, annyira érdekes volt a világ és a történet, hogy nem tudtam letenni.

Azt el kell ismernem, hogy ami nagyon jó benne az a leírás és a hangulatteremtés. Az elején még nem értettem meg a lányokat, de ahogy haladtunk a történetben, egyre inkább megértettem őket. Amikor megjelennek a fiúk, szurkoltam freidának, hogy legyen sikere. Ő kicsit kilógott a többiek közül, mert voltak igazán logikus gondolatai, ami ebben a világban borzasztónak számít, de láttam benne potenciált. És nem csak én, hanem várhatóan az egyik Örökös is. És elkezdtem örülni nekik, mintha ez lenne a legjobb dolog, ami csak történhet vele. Ebben a világban valóban, de attól még, hogy a fiúval is tudtam szimpatizálni, ez ugyanúgy rémes. De freida túlságosan függ a társaitól, barátokat szeretne szerezni, szeretné, ha a listavezető az ő legjobb barátja lenne, és ezzel rossz döntéseket hoz.
Az elején még vártam, hogy valami nagy epic dolog lesz a könyv csattanója, de aztán rájöttem, hogy ez abszolút nem illene hozzá. Ez nem egy Éhezők viadala szintű lázadás, ez csak egy szomorú világ, ahol nincs megváltás. Így pedig mégiscsak a legjobb, ami freidával történhetett, ami történt a végén, még akkor is, ha már csak elolvasni is fájt. Ha beáll a sorba, az nem megoldás, csak a legrosszabb dolog, ami történhet vele.
Szóval ez egyáltalán nem egy jó könyv. Zseniális, okosan felépített, jól megírt, de borzasztó olvasni. Minden egyes sora fájni fog, és a vége sem hozza el azt a felszabadulást, amire várnál, csak hagyja, hogy csendben szenvedj. És hidd el, hogy szenvedni fogsz. Nagyon. Érzékenyeknek nem ajánlom.


Kedvenc karakterek:
Ami legjobban tetszett: a világ
Ami nem tetszett:
Értékelés: 5/5

Nyereményjáték

A regényben a tökéleteshez minél inkább hasonlító lányokat “készítenek”, így mi is olyan filmeket kerestünk, ahol tökéletes hasonmások, klónok szerepelnek. A feladatotok, hogy felismerjétek a filmeket, amelyekben szerepelnek és a rafflecopter megfelelő mezőjébe beleírjátok a filmek címeit.
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.



a Rafflecopter giveaway


A turné további állomásai:
Március 3 - CBooks
Március 5 - Bibliotheca Fummie
Március 7 - Kelly Lupi olvas
Március 11 - Zakkant olvas
Március 13 - Media Addict

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése