On Sai: Apa, randizhatok egy lovaggal?


A sci-fi regényei által kedvencünkké vált On Sai most egy ifjúsági fantasyval rukkolt elő. Ennek örömére egy hét állomásos turnéval mutatjuk be Mia Anne kalandjait az álomvilágban, ahol feltűnik egy álombéli lovag is. Tartsatok velünk, mert a sok érdekes extra mellett még nyerhettek is!

Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 376 oldal

Mia Anne tizenhat éves, és nem túl lelkesen Pestre költözik apja munkája miatt.
Egyik éjjel azonban különös fantasy világgal álmodik, ahol ő egy mágus, és onnan kezdve álmában egy helyes, pimasz lovagot bosszant.
Bele lehet zúgni valaki állába?
Kósza csavargó kölyökből lett lovag, semmi kedve egy lányba beleszeretni, és feladni a nehezen kiküzdött életét. Ám nyugtalanítja a szemtelen varázslólány, túl sokszor kalandoznak felé a gondolatai.
Legszívesebben sose látná őt viszont, de a lány hatalmas veszélyben van, két világ akarja holtan látni.
Mitől férfi a férfi, és lovag a lovag?
Amon, az apa, világhírű agykutató zseni, ám nincsenek érzelmei, és a gyereknevelést is könyvekből oldja meg. Budapestre rendelik, Közép-Európa legnagyobb titkos laborjába, a négyes metró alá, ahol a katonaság kétségbeesetten próbálja megakadályozni a két világ között lévő mágikus Fal átszakítását.
De ki lehet az ellenség? Mi erősebb, a mágia vagy a tudomány?


Először olvastam a Calderont, amit szeretem, aztán a Scart, amit meg imádtam, és ezzel a két könyvvel (és a folytatásaikkal) meg voltam győzve, hogy On Sai jó író. Mert On Sai tényleg jó író. És elég fura, hogy ezt pont egy tipikus fantasy YA-val bizonyítja be, de hát ha egyszer így van.
Tele van jó történetekkel, és annyira komplex világokat tud megalkotni, hogy nem elég kétszer vagy háromszor elolvasni a történeteit. Minden egyes olvasással valami újat fedezhetünk fel.
Ilyen az Apa, randizhatok egy lovaggal? is. Nehéz elhinni, de annak, aki sci-fit szokott írni, sokkal nehezebb megírnia egy sima romantikus fantasyt, mint egy csavarokkal teli komplex világot bolygók közötti harcokkal. On Sai azonban könnyedén vette az akadályt, és írt egy remek YA-t.

Az a legjobb benne, hogy még így is megmaradt olyan On Sai-osnak. Vegyük például a világot. Nagyon egyszerűnek tűnik, Mia Anne elalszik, álmában egy fantasy világba kerül, amiről kiderül, hogy nagyon is valóságos. A legtöbb író ott bukik el, hogy logikai bakik vannak a történetben, vagy esetleg találunk valamit, ami nincs megmagyarázva, és teljesen érthetetlen. Ebben a könyvben nincs ilyen. Minden a legapróbb részletekig ki van dolgozva, és amikor már épp eszedbe jutna rákérdezni: „Na ez most tulajdonképpen hogyan is történt?”, akkor magyarázzák el. Szerettem a világot, mert olyan szimplának tűnik, mégis annyi lehetőség van benne, és hát melyik lány ne álmodozott volna egy igazi lovagról?
Aztán a karakterek. A legtöbb YA-ban nem szeretem a főszereplőket, mert vagy nagyon buták vagy hihetetlenül idegesítőek, vagy mindkettő egyszerre. Mia Anne azonban egy eléggé öntörvényű lány, aki valahogy pont a makacsságával fogott meg magának. Ő nem azért mond ellent, csak hogy bosszantsa a többieket, vagy mert ő ennyire menő, és megteheti, egyszerűen csak úgy gondolja, hogy ez egy álom, ahol bármit megtehet, mert nincs következménye. Így megy a feje után. Na meg persze azt is szeretem, amikor csak azért csinál valamit, hogy cukkolja Kószát. Emellett pedig iszonyúan okos.
Kósza az álombéli lovag, aki egy kicsit naiv. Mármint oké, ez főleg abból fakad, hogy az ő világában teljesen mások a szabályok, mint Miáéban, de azért néha tényleg olyan aranyos, amikor nem ért valamit. Közben meg mégiscsak igazi lovag, aki még akkor is a bajbajutott hölgy segítségére siet, ha épp a halálán van. És igen, kifejezetten imádtam, hogy Mia Anne és Kósza folyton veszekedtek, ettől éreztem igazinak azt, ami köztük volt. Persze a fizikai vonzalom kezdettől megvolt, de nem estek rögtön egymás karjaiba (hát nos, legalábbis a szó átvitt értelmében), és nem suttogták egymásnak, hogy mennyire halálosan szerelmesek. Viszont nem lehetett nem szeretni, amikor végre kezdett közöttük kialakulni valami.

De az én kedvencem Amon volt, Mia Anne apukája. Asperger-szindrómás, és ezért annyira racionális, mert nem igazán vannak érzelmei, hogy az első mondatával belopta magát a szívembe. Benne vannak a tipikus poénok is, amikor nem ért valamit, vagy nem úgy reagál valamire, ahogy egy normális ember tenné, de én főleg azt szerettem, ahogy gondolkozott. Mindig a logikusan végiggondolta a dolgot, és úgy lépett ezek után. Nála a természet törvényei mindennél feljebbvalók.
Ott van még Bo is, Kósza lova, aki szintén az egyik kedvencemmé vált, ezen már meg sem lepődöm. A kard és a köpeny után a ló már egész normálisnak számít.
Sokszor érzem úgy, hogy én már kinőttem a YA-ból, egyszerűen már nem tud lekötni, de ez a könyv hozta vissza azt, hogy miért is szeretem a műfajt. Megvannak benne a sablonok, és lehet, hogy ez tudományos pontossággal ki van számolva, ennek így kell lennie, de cseppet sem zavart. Lekötött a történet, izgalmasak voltak a csavarok, még úgy is, hogy ki lehetett találni előre, mi lesz az. De ezért működik egy jó ifjúsági regény. Nekem tényleg nem kell más, csak egy jó világ, szerethető karakterek és izgalmas történet. Ezt pedig maradéktalanul megkaptam az On Sai-tól.


Kedvenc karakter: Amon, Bo
Ami legjobban tetszett: a világ, Mia Anne és Kósza szóváltásai
Ami nem tetszett:
Értékelés: 4,5/5

Idézetek a könyvből

„Amikor újra a fiúra nézett, látta, hogy az elnyom egy mosolyt, és ettől megint bosszús lett:
– Jól szórakozol, mi? Egy lovagnak nem kéne udvariasabbnak lennie egy hölggyel?
– Egy hölggyel igen – felelt csúfondárosan Kósza.”

„A hullabűvölő egy perc múlva felnézett, arcáról sütött a kimerültség:
– Kell a véred!
– Micsoda?! Hé, elég ronda vagy Edwardnak!”

„A kispesti Wekerle-telep tegnap még elbűvölte, az egész környék hangulatos házikókból állt, melyek a kinyitható, fa ablaktáblák miatt olyanok voltak, mint a mézeskalácsházak a mesében.”

„A hullaház különösebben nem nyugtalanította, ki nem osont be kamaszként ilyen helyekre, hogy kissé elmélyítse a biológiatudását?”

„Amon vállat vont, majd követte a németet. Sosem volt kapkodós típus, a világvége miatt ráér az utolsó öt percben aggódni. De micsoda kutatás! Ráláthat a világegyetem egy nagyobb szeletére. Elfogta az izgalom.”

„– Ne nézz így! Húsz éve morgok az asszony ezoterikus mániája miatt, és lám, kiderült, mégis van mágia…”

„– Nem értem – mondta Amon. – Ki hinne benne? Ha Mózes megjelenne az égen, tüzes szekéren, mi már lelőnénk, mert azt hinnénk, hogy ufó.”

„Ha az embernek van egy kamasz lánya, közelről is tanulmányozhatja a professzionális „bocs, csak erre jártam” lopakodást.”

Nyereményjáték

On Sai könyvében az álmok mellett kiemelt szerep jut a macskáknak, vagyis egy macskának, Mia Anne kedvenc plüssének. Minden állomáson találtok egy képet, amelyen egy (vagy több) macska szerepel. Nincs más dolgotok, mint beírni a macskák nevét a rafflecopter megfelelő sorába.
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre tud postázni. A nyertesnek 72 órája van, hogy válaszoljon a kiküldött e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.



a Rafflecopter giveaway


A turné további állomásai:
12. 13. Bibliotheca Fummie
01. 03. Media Addict
01. 10. Insane Life

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése