Mindee Arnett: A Rémálom-ügy (Akkordél Akadémia 1.)


Porka világa nem azért érdekes, mert emberek ablakán mászik be, beférkőzik az álmaikba, és a rémálmaikból táplálkozik. Hanem mert egy ilyen alkalommal valami egészen szokatlan történik vele, egy gyilkosság szemtanúja lesz.
Senki sem szereti a rémálmokat, de ezúttal nem kell félnetek, végig ébren leszünk. Ezen a hat állomásos turnén megismerhetitek milyen egy Rémálom világában élni. Lépj be velünk a rémálmok világába, kövesd a blogturnét, és nyerj!

Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 344 oldal
Fordító: Mesterházy Mónika

A tizenhat éves Porka Evergím késő éjjel betör egy házba, de nem azért, mintha bűnöző volna. Nem: Porka egy Rémálom.
Szó szerint.
Nem elég baj, hogy ő az egyetlen Rémálom az Akkordél Akadémián, a mágusfajták bentlakásos iskolájában, és kénytelen hírhedt anyja árnyékában élni, de mikor betör Eli Bookerék házába, minden sokkal bonyolultabbá válik. Eli nagyon jóképű, ezért a mellkására ülni és az álmaiba hatolni már nem is lehetne kínosabb.
Pedig az lesz.
Eli egy gyilkosságról álmodik. A helyszín az Akkordél.
Nem sokkal később az álom valóra válik. Porkának most már követnie kell a nyomokat – részint Eli álmain belül, részint odakint –, hogy megállítsa a gyilkost, mielőtt további embereket ölne meg. És mielőtt az illető rájönne, miben sántikál Porka, és kiválasztaná soron következő áldozatául…



Micsoda? A főszereplő egy Rémálom? Egy igazi Rémálom? Olyan, mint a Rise of the Guardians című mesében Pitch Black? Idevele!
Igen, tudom, hogy ez egy YA fantasy, és semmi köze nincs a meséhez, valószínűleg kiszámítható, és esélyes, hogy legalább egy szerelmi háromszög is jelentős szerephez jut. De onnantól kezdve, hogy elolvastam, hogy egy Rémálom a főszereplő, nem érdekelt semmi. Jobban tettem volna, ha kicsit több odafigyeléssel nézek utána ennek a könyvnek.
Igazából, ha azt mondják, hogy borzasztó és olvashatatlan, akkor is rávetem magam, pont azért, mert még sosem olvastam olyan történetet, amiben lett volna egy igazi Rémálom. Szóval ezért az ötletért már megér az egész egy pontot.
Azt kell mondjam, hogy A Rémálom-ügy egy egyszerű romantikus YA fantasy. De abból a típusból egész szórakoztató. A többiek hamarabb kezdték el, és mindenki rémisztetett, és kezdtem félni. Ha a világ jó is, az nem garantálja, hogy az egész jó lesz. Nem vártam én semmilyen örök bölcsességre ettől a könyvtől, csak hogy elszórakoztasson, és ezt maradéktalanul meg is tette.
Az egész egy iskolában játszódik, és Porka nem különösebben az a bajkeverő típus, leginkább azért nem, mert az anyja az volt, ő pedig próbál kikerülni az árnyékából. Persze ez nem mindig jön össze, és amikor egy gyilkosság szemtanúja lesz Eli – a csodálatos álompasi – álmában, végül mégsem sikerül betartani minden szabályt. Azon kívül, hogy a tipikus főszereplőlányos idiótaságokat nyomatta, nem volt vele különösebb problémám. Nyilván nem találhatja ki, ki a tettes, amikor épp csak találkozik vele, mert ő nem olvasott el száz ehhez hasonló könyvet, hogy észrevegye a gyanús jeleket.

Eli egész normális volt. Hiába van fekete haja, kék szeme és skorpiós tetoválása (le merném fogadni, hogy ennek még lesz jelentősége a folytatásban), nem szerettem bele egyből. Viszont tetszett, hogy elég önálló és okos. Nem esett kétségbe, amikor megtudta, hogy nemcsak, hogy léteznek ezek a kitalált lények, de be is kell költözni az iskolájukba (már-már zavaróan nyugodt volt, komolyan, legalább kiakadhatott volna egy kicsit). Ehelyett inkább fogta magát, és elkezdett nyomozni, hiszen az apja a rendőrfőnök, és az alma nem esik messze a fájától. A nyomozás mégsem olyan egyszerű, mert ehhez Eli-nak be kell engednie Porkát az álmaiba, ahol újabb nyomokra, előjelekre bukkanhatnak, de ez meglehetősen kellemetlen mindkét fél számára. Ebből már rá is jöhettünk, kik lesznek a szerelmi szálunk főszereplői.
Paul a harmadik pontja ennek a szálnak, és igazából még aranyosnak is találnám, ha nem esett volna már le az első perctől, mire is játszik. És utána inkább már csak a szemem forgattam, és idegesítettek az átlátszó tettei. Egyébként egy magas, szőke kocka, aki sajnos mágia nélküli, de ez nem tartja vissza attól, hogy az MIT-ra jelentkezzen.
Porka legjobb (és egyetlen) barátnőjét bírtam a leginkább. Szeléna egy szirén, és aktívan küzd ezen lények szexuális tárgyiasítása ellen. Mindent megtesz ezért, beleértve azt is, hogy gúnyos megjegyzésekkel zavarja meg az órát, és fiús ruhákat hordjon. Kár, hogy ő nem szerepelt túl sokat, mert tényleg szerettem olvasni, hogyan gondolkodik.
Maga a cselekmény nem kecsegtet túl sok izgalommal azok számára, akik ismerik a műfajt. A végén indulnak be igazán a dolgok, és akkor pár oldalon keresztül csak kapkodtam a fejem, mire megértettem, hogy mi történik. Dicséretet érdemel, mert sikerült meglepnie. Az egyik tettes egyértelmű volt, de a másikra nem számítottam. Viszont az írónő érezhetően több művet is inspirációnak használt, több helyen emlékeztetett a történet néhány angol legendára és mesére. Ezzel nincs is különösebb problémám, amíg jól működnek a dolgok.
Ami zavar, hogy maradt egy csomó kérdésem, és nem igazán sikerült elvarrni a szálakat. Ez persze abból adódik, hogy ez egy sorozat, és nyilvánvalóan nem fogják teljesen lezárni az első részben. De legalább nem hagytak neki függővéget, ez is valami. Az egész könyv olyan közepes volt. A karakterek nem igazán éltek, a cselekmény nem igazán haladt, és az egész olyan semmilyen volt. Nem kifejezetten rossz, de nem is annyira jó. Illetve a fordítás, ami csak a neveknél volt zavaró. Akárhányszor olvastam, hogy Csirkery, nem tudtam komolyan venni onnantól semmit. Ennél részletesebben viszont nem mennék bele, mert úgy gondolom, Deszy remekül kivesézte ezt a témát, ennél többet én sem tudok hozzátenni.
Összességében az alapötlet nem túl kreatív, de nem is rossz. Ez egy átlagos YA fantasy, senki ne várjon tőle csodákat. Viszont a műfaj szerelmesei bátran tehetnek egy próbát vele.


Kedvenc karakter: Szeléna
Ami legjobban tetszett: az álomlátás
Ami nem tetszett: a fordítás, és leginkább az, hogy olyan közepes volt
Értékelés: 3/5

Nyereményjáték

Porka számára fontosak az álmok, hiszen abból táplálkozik. Mivel főhősünk egy Rémálom, most mi is azokat keressük. Minden blogon találtok egy képet a leggyakoribb rémálmokkal, és ki kell találnotok, mi lehet az. Aztán már nincs más dolgotok, csak beírni a helyes megfejtést a rafflecopter megfelelő sorába, és máris esélyetek van megnyerni a könyv egy példányát.
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre tud postázni. A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon a kiküldött e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.



a Rafflecopter giveaway


A turné további állomásai:
06/19 Dreamworld
06/25 Bibliotheca Fummie
06/27 Media Addict

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése