Ian McDonald: Síkvándor (Örökkévaló 1.)


Gondolkodtál már azon, vajon léteznek-e párhuzamos univerzumok, és benne számtalan hasonmásod? Everett Singh sem tette, míg nem tudta meg, hogy szinte végtelen számú világ létezik…
Ha szereted az intelligens ifjúsági regényeket, a kalandokat és a steampunk világát, akkor mindenképp meg kell ismerkedj a Síkvándorral! Mi is ezt tesszük november 19-e és november 23-a között, amelyben a véleményünk mellett sok más extrával is igyekszünk meghozni a regényhez a kedveteket! 3 szerencsés olvasónk pedig könyvet is nyerhet a GABO Kiadó jóvoltából.

Kiadó: GABO
Oldalszám: 336 oldal
Fordító: Sziklai István

NEM CSAK EGYETLEN VAN BELŐLED, HANEM SZÁMTALAN.
Mind részei vagyunk az univerzumok sokaságának a párhuzamos dimenziókban – és Everett Singh apja éppen most találta meg az odavezető utat. Csakhogy elrabolták, és most úgy tűnik, mintha Everett édesapja soha nem is létezett volna. Egyetlen nyom bukkan fel, amelyet fia követhet, egy titokzatos program: az Infundibulum – egy térkép, és nemcsak a Tíz Ismert Világ térképe, hanem az egész multiverzumé.
Persze léteznek olyanok is, akik nagyon szeretnék rátenni a kezüket. Ahhoz, hogy Everett épségben megőrizze, és megmentse édesapját, szüksége lesz barátokra: Anastasia Sixsmyth kapitányra, annak fogadott lányára, Senre és az Örökkévaló léghajó legénységére.



Már a fülszöveg felkeltette a figyelmem. Nem mondanám magam túl jártasnak a sci-fi műfajában, de maga párhuzamos témák dimenziója nagyon érdekel. Érdekes belegondolni, hogy valahol van egy másik Fummie, aki teljesen más döntéseket hozott, és most máshol tart az élete. Lehet, hogy külföldön él egy nagy villában, egy férjjel, három gyerekkel és mindenféle háziállattal. De az is lehet, hogy hajléktalan, vagy teljesen más munkája van, vagy már rég meghalt. Érdekelnek a más kultúrák, de még jobban érdekel, milyen lehet egy teljesen másik világban élni. Például abban a világban, ahol nincs olaj. Hát Everettnek sikerült ezt megtapasztalnia.
Először valami egészen másra számítottam. Gondoltam, hogy ellátogatunk más dimenziókba, ide-oda utazgatunk, de nem hittem volna, hogy ez ilyen izgalmas lesz. Everett rendkívül okos, főleg tizenhárom éves létére. Apjával készül találkozni, ám végül tanúja lesz annak, ahogy elrabolják. A rendőrség nem hisz neki, és igazából minden jel arra mutat, hogy itt valami sokkal nagyobb összeesküvés folyik, mint az gondolnánk. Everett apja, Tejendra alkotta meg a Heinsenberg-kaput, amivel lehet a dimenziók között utazni. Tudását fiára hagyta, mivel sejtette, hogy nincs biztonságban. Everett pedig nem hagyja annyiban a dolgot, megfejti az apja kódját, és egy felbecsülhetetlen értékű dologgal a nyomába ered, nem törődve azzal, hogy így ő is el akarják majd kapni.

Történetünk napjaink Londonjában kezdődik, ami már egy felüdülés volt számomra, mert végre nem Amerika, és mert imádom Londont (hát még a steampunk Londont). Egyedül ennél a résznél éreztem úgy egy kicsit, hogy most ezen túl kell esni, mert aztán jön csak az izgalom. Nem mondanám, hogy untam, mert nem, egyszerűen csak számomra nehéz volt néha követni. Habár érdekel a téma, nem vagyok penge fizikából, főleg nem ilyen szinten, úgyhogy néha elvesztem a tudományos dolgokban, bár az tetszett, ahogy Everett gondolkodásmódját követhettük végig. Úgy is képben tudtam maradni, ha egy szót sem értettem az egészből.
Aztán Everett átszökik abba a dimenzióba, ahova az apját vitték, és itt kezdődik a körömrágás. Számtalan üldözéses-jelenet és különböző harcok során egy olyan izgalmas történetet kapunk, amit alig akartam letenni. Nagyon bele tudtam magam élni, annak ellenére, hogy a főszereplő még csak tizenhárom éves. Valahogy nem is tűnt fel, azon kívül, hogy néha zavarba jött, ha lányok kerültek szóba, mert nagyon értelmes fiú. Már túl értelmes is a saját korához képest, de azért egy zsenipalántát még elnézek a könyvben.
A másik világba átkerülve egy steampunk Londonba csöppenünk mindenféle érdekes dologgal, méghozzá olaj nélkül. Nem is gondoltam volna, hogy az olajat ennyi mindenre használják, és mennyire kreatív megoldások születtek arra, hogy ezt kiküszöböljék. Persze az ő szemszögükből nyilván ez teljesen másképp fest, de én csak a saját világunkhoz tudom hasonlítani a dolgokat. Imádtam ennek a Londonnak minden egyes szegletét, még a félelmetes sikátorokat és a magasban lévő háztetőket is (bár lefogadom, hogy egy percig nem bírtam volna ki semmilyen léghajón). Szóval a világ elbűvölt, és azt gondoltam, több dimenzióba is ellátogatunk, és alig vártam már ezt, de erre várnom kell a következő kötetig.

Everett a metrón (vagy vonaton?, igazából már nem emlékszem) utazik, amikor találkozik Sennel, az Örökkévaló pilótájával. Sen egy nagyon élénk, tizenéves lány, és a fiú számára hihetetlen, hogy Sen el tud vezetni egy léghajót, de ez így van. Szerettem a lányt annak ellenére, hogy az én ízlésemnek túl sok levezetni való energiával rendelkezik. Ha Everett helyében lettem volna, és nem vagyok abban a szituációban, hogy menekülni kell valaki elől, hagynám, hogy a kiscsaj kifutkározza magát, és csak aztán foglalkoznék vele, hogy lenyugodott.
Sen elviszi az Örökkévalóra, ahol ott van Anastasia, a kapitány, aki szigorúsága ellenére hamar elnyerte a szimpátiámat; Mchynlyth, akiből nem sok minden maradt meg, de az tuti, hogy bármilyen gázos helyzetben örülnék a társaságának, mert ő aztán nem ijed meg; valamint személyes kedvencem, Sharkey, akinek mindenre van egy odaillő idézete a Bibliából, meg több puskája, mint amennyi látszólag elfér nála.
Úgy érzem, a történet és a világ mellett a karakterek kidolgozása is igen jól sikerült. Úristen, a világ! Tudom, hogy már írtam róla, de még a felét se mondtam el, mennyire lenyűgözött. Van saját nyelvük! Jó, azért angolul beszélnek, és megértik egymást, de olyan szavakat használnak, amit alapvetően mi nem. És mivel én magyarul olvastam, ezért igazából a fordítónak jár a dicséret. Meg taps. Nagy-nagy taps. A saját szavak megtartásán túl olyan szavakat alkalmazott, ami nálunk a „már nem használt szleng”-kategóriába esik. És ahogy olvastam, igazából furcsa volt a szöveg helyenként, de mindent értettem. Imádtam azokat a részeket, amikor Sen elkezdett így beszélni. Csak vigyorogtam, ahogy olvastam.
Alig várom már a folytatást, mert természetesen nincs ám ez lezárva, és izgulok, mi lesz még a folytatásban, milyen világokba csöppennek, milyen kalandokban vesznek még részt. Senkit ne tántorítson el, hogy sci-fi, mert abszolút nem érthetetlen, és nagyon izgalmas is.


Kedvenc karakter: Everett, Sharkey
Ami legjobban tetszett: a világ
Ami nem tetszett: Everett nekem nem tűnt 13 évesnek
Értékelés: 5/5

Steampunk

Jelenlegi könyvünk is a steampunk műfajába tartozik, de tulajdonképpen mi is az a steampunk?
Egy olyan stílus vagy szubkultúra, amely az 1980-as évek végén jelent meg, és a mindennapi tárgyaktól elkezdve a művészeti formákon át mindenhol megmutatkozik. A steampunk mint stílus a viktoriánius korszakból merít, egyfajta újraformálása, míg a tematikaként értjük, a sci-fi egyik altematikájára gondolunk alatta.
Noha a szakirodalom a steampunk megjelenését az 1980-as évek végére helyezi, már az 1970-es években is jelentek meg művek. Eleinte a cyberpunk egyik variációjának tekintették.
Kategóriái a historikus steampunk, olyan tudományos-fantasztikus fikció, amely egy alternatív jövőt vagy jelent tartalmaz, ahol nincs elektromosság; a steampunk fantasy, amelyben nincs tudomány, csak egy fajta díszlet, a fantasy keretét szolgálja; valamint a variációk, amelyben a steampunk másféle tematikákkal vagy stílusokkal keveredik.


Nyereményjáték

Ha szeretnétek, hogy hozzátok is behajózzon a Síkvándor, nincs más dolgotok, mint három nagyon egyszerű kérdésre válaszolni a Rafflecopterben!
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz! A nyertesek jelentkezésére 72 óra áll rendelkezésre a megküldött e-mailre válaszolni, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway


A turné további állomásai:
11/23 Bibliotheca Fummie

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése