Anthony Ryan: A vér éneke (Hollóárnyék 1.)


A Blogturné Klub június 22. és 30. között bemutatja nektek Anthony Ryan A Vér éneke című epikus fantasy művét, amely a Fumax Kiadó gondozásában jelent meg. A könyv felveszi a versenyt az olyan művekkel, mint a Trónok harca és a Gyűrűk ura. A kiadási jogok már 13 országban elkeltek!
Tarts velünk Anthony Ryan különleges világába, ismerd meg a Hit Rendjeit és Vaelin izgalmas, de olykor szívfájdító történetét. A játék sem marad el! Kövesd az állomásokat, hogy tiéd lehessen a könyv egy példánya!

Kiadó: Fumax
Oldalszám: 656 oldal
Fordító: Matolcsy Kálmán

Vaelin Al Sorna apja legfőbb hadúr az Egységes Királyság uralkodójának szolgálatában. Mindössze tízéves fiát magára hagyja a Hatodik Rend kolostorának vasrácsos kapujánál. A Rendben árva gyermek módjára nevelkedő és jogos örökségétől megfosztott fiú meggyűlöli apját.
A rendtestvérek Vaelint és társait kegyetlen kiképzésnek vetik alá, ahol a sikertelenség következménye sokszor a halál. Megtanulnak viszont lovakkal bánni, kardpengét kovácsolni, életben maradni a vadonban, és nem utolsósorban embert ölni. Társául egy taszító küllemű, ám annál vérszomjasabb kutya és egy meglehetősen szeszélyes természetű ló szegődik, aki hősünket tűri meg legkevésbé a hátán.
Ekkor kezd el munkálni benne a vér éneke, egyfajta különleges képesség, amely segíti és vezérli útja során.
Miután kiképzése véget ér, a hírnevet és rengeteg sebet szerzett fiú a király befolyásának hálójába kerül, Hite és lelkiismerete ellenére, képességei végső határát feszegetve. Az őrült vagy lángész Janus király által kirobbantott igazságtalan háborúban tipródva Vaelin próbál az őt övező gyűlölet ellenére minél többeket megóvni, függetlenül attól, melyik oldalon állnak. Uralkodója hódítani küldte, de számol-e a háttérben munkálkodó erőkkel és Vaelin igazi céljaival?

Amikor elolvastam, miről szól a történet, már tudtam, hogy nekem ez kell. Aztán megláttam a gyönyörű magyar borítót, és nem érdekelt, hogy még nincs kész a könyv, azonnal meg akartam kaparintani. Nem mindig jók a megérzéseim könyvek terén, de amikor úgy érzem, nem tudok várni, míg kijön a nyomdából, akkor tudom, hogy rossz nem lehet. Igazam volt, mert ez a könyv egyszerűen zseniális.
Nagyon vágytam mostanában egy jó kis high-fantasyra, és ebben minden benne van, ami kell. Egy nagyon jól felépített világ, remek karakterek jól kidolgozva, egy kis mágia és egy fantasztikus cselekmény.
Imádtam a világot, amit felépített. Nem volt túl egyedi vagy különleges, ennek ellenére (vagy pont ezért) nagyon jól működött. Tetszett a Rendek ötlete meg úgy a vallás, amit kidolgozott, és alapvetően látom a párhuzamokat a való világgal, de ez mit sem ront az értékén. Maga a vér éneke meg lenyűgözött. Szívesen olvastam volna még erről többet. És nem csak erről, a Rendekről elég keveset tudunk a Hatodikon kívül. Vaelin szemén keresztül látjuk a dolgokat, ő pedig sokáig csak a Hatodik Rend falait ismeri, de azért örültem volna, ha egy kicsit több bepillantást nyerünk a többi Rendbe is.

Nagyon kreatívnak találtam az elbeszélési módot, amolyan történet a történetben volt ez, és mindig is szerettem ezt a fajta történetmesélést. Hosszúsága ellenére csak úgy faltam a lapokat, alig akartam letenni a könyvet. Talán témáját (és méretét) tekintve nem egy könnyű olvasmányra számítanánk, viszont a leírás nagyon érthető, és egyszerűen csak magával ragad. Én mondjuk könnyen beszélek, ha legalább közepes mértékben jó egy leírás, akkor nagyon könnyen beszippant, és aztán ott élek a karakterekkel, amíg be nem fejezem a könyvet. Viszont ha nagyon jó, akkor még utána is, sőt minden percben, amikor épp nincs nálam az olvasmány. Csak a történetre gondolok, azon elmélkedem, hogy vajon mi történhet a folytatásban. Na, ez pont ilyen volt, és annak ellenére, hogy a maga 650 oldalával elég hosszú ideig barangolhattam többek között az Egységes Királyságban, sajnáltam, amikor vége lett, mert nem szívesen hagytam ott a világot.
A karakterek remekül ki vannak dolgozva. Sablonos módon Vaelin volt a kedvencem, az tetszett benne különösen, hogy ember volt. Ami talán így furán hangzik, de tényleg annyira valóságosnak éreztem. Persze, ott volt neki a Vér éneke, de ez még korántsem jelenti azt, hogy valami istenségnek számított. Nem mindenben volt jó, volt ugyan, amiben kimagaslott a tehetsége, de örültem, hogy nem egy tökéletes karakterről olvashattam. Az vitatható szerintem, hogy ő lenne a jó karakter a történetben. Mert azt hiszem, ebben nincsenek igazán jók vagy gonoszak Emberek vannak benne, akik teszik a dolgukat, és néha ezek az emberek ellenségek lesznek. Vaelin is pont ilyen volt, tette, amit jónak látott, és bizony ő is elkövette a maga emberi hibáit.

Egyedüli gyengeségnek a szerelmi szálat tudnám felróni, ami szerintem nem sikerül túl hitelesre. Azt értem, miért került bele, de nem igazán tudtam átérezni. Mintha a semmiből jött volna csak azért, hogy a karakterek tudjanak fejlődni. Remélem, az író nem nagyon erőlteti a szerelmi szálakat a továbbiakban.
Ezt leszámítva viszont csak azt tudom mondani a könyvre, hogy szinte tökéletes. Imádtam, és aki szereti a high-fantasyt, annak mindenképpen el kell ezt olvasnia, mert nagyon-nagyon jó. Komolyan, nem érdekel, mit olvasol most, dobd el, és kezd el ezt. Le se fogod tenni.

Kedvenc karakter: Vaelin
Ami legjobban tetszett: Azt hiszem, egyszerűbb lenne felsorolni, hogy mi nem. Na jó, ha csak egyet választhatok, akkor… a Vér éneke
Ami nem tetszett: Nem mondanám, hogy nem tetszett, de voltak problémáim a szerelmi szállal.
Értékelés: 5/5

A magyar kiadásról

Itt volt a Könyvhét, úgyhogy volt alkalmam elbeszélgetni a könyvről a kiadó munkatársaival és Sánta Kirával, a borítótervezővel.
Mielőtt a könyvek az olvasók polcára kerülnének, sok munka van vele. Eleve meg kell találni a könyvet, ami érdemes arra, hogy lefordítsák és kiadják. Németh Vladimir, a kiadó vezetője az Amazonon és a Goodreadsen válogat az új megjelenések között, és felkeltette a figyelmét ez a könyv, ami magánkiadásként indult. Elolvasta, tetszett neki, és úgy döntött, ezt ők kiadják.
Mindezek után fordítót kellett keresni hozzá, a kiadó pedig mindenképpen olyan embert szeretett volna, aki ebben a világban mozog, így esett a választás Matolcsy Kálmánra, aki fordítja a Riyria-krónikákat Michael J. Sullivantől vagy a Ködszerzet sorozatot Brandon Sandersontól. A fordítás után a szerkesztés következett, ami ebben az esetben igencsak hosszadalmas munka volt. Nem azért, mert a fordítás rossz lett volna, egyszerűen csak nem akartak összecsapott munkát kiadni a kezükből. A fiúk összeültek, és órákig gondolkoztak egy-egy mondaton vagy kifejezésen, amit még jobbá tehetnének, hogy igazán ütős legyen a könyv.

A borító megalkotása sem volt egy egyszerű munka. Nem szerették volna az amerikai összecsapott, sablonos photoshop képet, mert akkor ez a könyv is csak egy lett volna a sok közül. Valami egyedit akartak az egyik legfontosabb jelenettel. Egy kicsit a mangásabb vonalban gondolkoztak, úgyhogy Sánta Kirát kérték fel a munkára. Két ötlet is volt a borítóra, de a másik sablonosnak bizonyult, úgyhogy végül azt tartották meg, amit jelenleg is láthatunk a könyvön, bár ez sem ment egyszerűen. Kira elolvasta az ominózus jelnetet, amit a kép is ábrázol, és megrajzolta, azonban a képen látható Vaelin fordítva volt, azaz háttal állt. Meg kellett fordítani, ami több napos munkát jelentett. Végül elkészült a borító első verziója, és amikor a Fumax nyilvánosságra hozta, sok olvasó negatív véleményt fogalmazott meg. A többség nem volt elragadtatva, úgyhogy némi alakítás során végül megszületett a végleges borító, amire már sokkal több pozitív visszajelzés jött. A szerzőnek is nagyon tetszett mindkettő verzió.
A könyv keménykötésben jelent meg, ez is mutatja, mennyire minőségi, ráadásul puhaborítóval valószínűleg szétesett volna a harmadik lapozás után. Szerény véleményem szerint megérte ennyit foglalkozni a könyvvel, mert igazán igényes munka lett, és ez a könyv meg is érdemli ezt a figyelmet, mert iszonyatosan jó.

Nyereményjáték

Anthony Ryan könyvének sajátos hitvilága van. A főhős, Vaelin az egyszerűen csak Hitnek nevezett vallás követője lesz. A Hit alapja legfőképp az eltávozottakkal való kapcsolattartás és hit az Innentúlban, a halál utáni életben.  Különböző aspektusai Rendekben nyilvánulnak meg. A Ti feladatotok az, hogy kitaláljátok, a táblázatban felsorolt hat Rend milyen sorrendben követi egymást. Minden blogon találtok állításokat, amelyek alapján logikusan ki lehet következtetni, hogy melyik Rend melyik számot viseli. Segítségképpen használni tudjátok a táblázatot is. Az összes állítás birtokában rakjátok sorrendbe a Rendeket, és a megfelelő sorszámot írjátok be a rafflecopter megfelelő dobozába. A Fumax Kiadó felajánlásából egy darab könyv kerül kisorsolásra!

Amennyiben a nyertes 72 órán belül nem jelentkezik, abban az esetben új nyertest sorsolunk. A postázás csak Magyarország területén érvényes.



Állítás:
Az Első Rend nem az Elmélyülés és Megvilágosodás Rendje és nem is az Eretneküldözők Rendje. Az Eretneküldözők Rendje sorban a Harmadik Rendet követi.

a Rafflecopter giveaway


A turné további állomásai:
06/24 Bibliotecha Fummie

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése